اخبار و مقالات

  • 5167
  • 98 مرتبه
  • 03/30/1402

اصول نورپردازی اجزای ساختمان

اصول نورپردازی اجزای ساختمان

در جامعه امروز افرادی که به زندگی اهمیت بیشتری می دهند، مدت ها وقت می گذارند تا محیط اطراف خود و دیگران را برای فعالیت های مختلفی مثل کار یا استراحت طراحی کنند. این طراحی محیط و تمام جوانب آن مثل انتخاب مبلمان مناسب را زمانی می توانید به نمایش بگذارید که یک نورپردازی آگاهانه و درست داشته باشید. زیباترین وسایل نورپردازی اگر در جای مناسب خود قرار نگیرند، منابع نوری بی ارزشی هستند که در صورت قرار گرفتن در موقعیت مناسب به فضا روح می دهند و نقوش زیبایی از نور در محیط ایجاد می کنند. 
انواع نورپردازی محیط
نورپردازی ساختمان به ۲ دسته کلی تقسیم می شود:
۱. نورپردازی بیرونی
نورپردازی بیرونی نیز خود به دودسته نورپردازی نما و نورپردازی فضای سبز یا محوطه تقسیم می شود.
•    نورپردازی نما
در زمان تصمیم گیری و برنامه ریزی جهت انواع نورپردازی نمای ساختمان حتماً به اهمیت هماهنگی رنگ متریال نمای ساختمان و رنگ نور انتخاب شده دقت کنید. نورپردازی نما یکی از پراهمیت ترین بخش های نورپردازی ساختمان است و عوامل ازجمله رنگ و شدت نور، مصرف انرژی و انتخاب نحوه نورپردازی در ایجاد یک فضای زیبا و دل نشین به شدت تأثیرگذار است.
قبل از اجرای نورپردازی نما باید بدانید که:
1.    در نورپردازی نما نباید از رنگ های آزاردهنده و خیلی شارپ استفاده کنید.
2.    نورپردازی ساختمان شما نباید موجب مزاحمت برای ساختمان های مجاورتان شود.
3.    از منظر طراحی و زیبایی شناسی نورپردازی نما نباید به فضای داخلی خانه راه یابد.
•    نورپردازی حیاط و فضای سبز
شما با نورپردازی مناسب فضای سبز خود می توانید آرامش بیشتری در محیط ایجاد کنید. نشان دادن تمام زیبایی فضا در شب و اضافه کردن زیبایی به محیط با استفاده از نور و سایه ازجمله دلایل به کارگیری نورپردازی محیط می باشد. برای نورپردازی محوطه حتماً نیاز به هزینه های زیاد و استفاده از انواع لامپ های نورپردازی مختلف و وسایل پیشرفته نورپردازی نیست. شما خیلی ساده می توانید با استفاده از نورهای متحرک مانند انواع چراغ های نورپردازی شارژی، شمع، فانوس یا ریسه، محوطه منزل خود را نورانی و جلوه زیبایی به آن ببخشید.
۲. نورپردازی داخلی
نورپردازی ساختمان نقش کلیدی در طراحی داخلی دارد. چراکه دیوار ها و سقف نقش مهمی در نورپردازی داخلی ساختمان ایفا می کنند. درواقع طراحان داخلی و دکوراسیون به خوبی از اهمیت شکل نورپردازی و چگونگی اعمال آن در فضا باخبرند.
اهمیت نورپردازی آشپزخانه
آشپزخانه ازجمله اصلی ترین قسمت های هر خانه ای  است و باید پرنور باشد. لازم است در این فضا حتماً از یک منبع نور سقفی استفاده کنید چراکه این محیط ازجمله مکان هایی با بیشترین حجم استفاده و رفت وآمد می باشد درواقع برای نورپردازی مناسب در فضای آشپزخانه باید به قسمت هایی که بیشتر استفاده می شوند (مانند کانتر آشپزخانه، کابینت ها، کشو ها و سینک ظرف شویی) بیشتر توجه کرد. همچنین از منظر طراحی می توان برای داشتن فضایی گرم و صمیمی در آشپزخانه می توانید روی اپن لامپ های آویز با نور گرم نصب کنید.
نورپردازی سالن پذیرایی
اغلب مردم تصور می کنند که اتاق پذیرایی باید بسیار روشن و پرنور باشد غافل از اینکه طبق اصول طراحی روشنایی بیش ازحد، آرامش اتاق را از بین می برد. درواقع یک نورپردازی مناسب بر روی میز پذیرایی باعث جلب توجه میهمانان و زیبایی بیشتر محیط می شود. توصیه می شود برای نورپردازی در سایر قسمت های اتاق پذیرایی نیز از نورهای غیرمستقیم استفاده کنید، چراکه نورهای به شدت مستقیم در سالن پذیرایی چندان آرامش بخش نمی باشد.
نورپردازی اتاق خواب
ازجمله مهم ترین بخش ها برای نورپردازی اتاق خواب می باشد، فضایی که برای استراحت و خواب طراحی شده است. درواقع نور این فضا باید تسکین دهنده باشد و موجب آرامش شما شود؛ بنابراین بهترین گزینه برای ایجاد چنین نورپردازی هایی در فضا استفاده از آباژور می باشد. لازم به ذکر است که در صورت استفاده از لوستر در نورپردازی اتاق خواب توجه داشته باشید که نور مستقیم لوستر نباید به چشم تابیده شود، هرچند که ما توصیه ای به استفاده از لوستر در اتاق خواب نمی کنیم. بهترین رنگ لامپ برای اتاق خواب رنگی است که به نور خورشید نزدیک تر است.
نورپردازی اتاق غذاخوری
مناسب ترین گزینه برای این فضا استفاده از نور طبیعی است. چراغ یا لوستر باید دقیقاً بالای میز غذاخوری قرار داشته باشد تا سطح میز کاملاً روشن و مناسب شود. همچنین شما می توانید از چراغ های متحرک (شمع، ریسه و …) نیز برای نورپردازی این فضا استفاده کنید. 
نورپردازی دیوارها
عموماً دیوارها یکی از در دسترس ترین و در برخی مواقع کم کاربردترین قسمت ها در هر فضایی می باشند. برخلاف تصور عموم نورپردازی این قسمت نیز بسیار حائز اهمیت می باشد و می تواند در زیبایی کلی فضای اتاق نقش داشته باشد. برای مثال درصورتی که از جزئیاتی هم چون گچ بری، آرک، شلف و دیگر جزئیات تزئینی در آن به کاررفته است، انتخاب وسیله نورپردازی مناسب و نصب آن در محل صحیح از اهمیت ویژه ای برخوردار می باشد. انجام این کار می تواند جذابیت های دیداری زیادی در فضای اتاق به همراه داشته باشد. نصب لامپ در محل صحیح باید با دقت بسیار بالایی صورت گیرد. برای مثال درصورتی که طراحی اتاق نشیمن به سبک معاصر می باشد و در طراحی و دیزاین دیوار آن از سنگ استفاده شده است، بهتر است از یک لامپ مناسب بر روی سنگ استفاده نمایید. انجام این کار می تواند نقش و نگار طبیعی سنگ را به نمایش گذاشته و فضایی زیبا به ارمغان آورد.
درصورتی که در طراحی دیوار از آجر استفاده شده است نیز می توانید نسبت به اجرای این ایده و راهکار اقدام نمایید. توجه داشته باشید در این موارد لامپ باید درست در بالای سنگ یا آجر مورداستفاده قرار گیرد. هم چنین درصورتی که دیوار از سطح یکنواختی برخوردار نبوده و در قسمت هایی دچار آسیب دیدگی می باشد، از استفاده لامپ در این قسمت خودداری نمایید.
نورپردازی سرویس بهداشتی
چراغ هایی که می توانند نور طبیعی کافی تولید کنند بهترین گزینه برای نورپردازی سرویس بهداشتی هستند. لامپ هایی با نور سفید یا لامپ هایی که نوری نزدیک به نور طبیعی خورشید دارند انتخاب مناسبی برای سرویس بهداشتی است. چراغ ها در این فضا باید در جایی نصب شوند که کمترین سایه را بر روی صورت ایجاد کنند.
استفاده از نورپردازی در معماری از اهمیت بسیاری برخوردار است. میزان نور تأثیر مستقیمی بر روی سلامت انسان دارد و فراوانی یا کمبود آن احساسات و عملکرد مغز را تحت تأثیر قرار می دهد. عدم توجه به نورپردازی ساختمان موجب از بین رفتن بخش بسیاری از زیبایی ساختمان می شود. امروزه لامپ های گوناگونی در شکل، کاربرد، میزان روشنایی و با میزان مصرف انرژی مختلف تولید و عرضه می شوند.

 

فایل های پیوست

اخبار مرتبط
نظرات

قوانین ارسال نظر

  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.
  • با توجه به آن که امکان موافقت یا مخالفت با محتوای نظرات وجود دارد، معمولا نظراتی که محتوای مشابه دارند، انتشار نمی‌یابند بنابراین توصيه مي‌شود از مثبت و منفی استفاده کنید.